Interview – Elise van Dansik over de sociaalste taart

24 mei 2017

Elise van Dansik is een ondernemende pas afgestudeerde antropologe. Een jaar geleden zat ze helemaal in de stress. Wat nu? De studie bijna afgerond, maar wat wilde ze ermee gaan doen. Ze besloot een minor sociaal ondernemerschap te volgen. Daarna is het snel gegaan. In september hoopt ze met Cheeky Pie haar eigen lunchroom annex bakkerij te openen in Den Haag. “Dan sta ik in de keuken en bedien ik mensen.”

Tips voor starters

” Laat alles los wat je op de universiteit hebt geleerd”, is de 1e tip die ze er spontaan uitflapt. “Je moet gewoon beginnen en in jezelf en je doel geloven. Niet eerst onderzoeken en een stappenplan maken; een doel is voldoende”. Ook heeft ze veel aan het concept In 365 dagen succesvol. Maar misschien wel de belangrijkste tip: ondernemen doe je in de echte wereld, niet online. Je rolt dan vanzelf van het een in het ander. Het afgelopen jaar maakt ze een enorme ontwikkeling doorgemaakt.

Meer dan een mooi marketingverhaal

De minor sociaal ondernemen was het laatste zetje dat Elise nodig had om ‘iets leuks’ met verstandelijk gehandicapte mensen te gaan doen. De zorg daarvoor is haar met de paplepel ingegoten. Haar moeder werkte jarenlang in de zorg en thuis hebben ze altijd ‘bewoners’ over de vloer. Zelf heeft ze ook een tijdje een iemand begeleid. Het idee om taart met ze te bakken was geboren. Met Cheeky Pie biedt ze mensen met een verstandelijke beperking werk. Een hype op dit moment waar ze volop van profiteert.

Doodeng

Vanuit de uni heeft ze het idee met medestudenten verder ontwikkeld. Al snel kregen ze een coach, Matthijs, van de gemeente Leiden. Hij is nog steeds hun eerste fan. Maar al snel kwamen er meer en ieder contact bracht ze weer een stapje verder.

In december besloten ze mee te doen aan een pitch van de Social Club Den Haag. Doodeng vonden ze dat. Ze maakten zich geen enkele illusie, maar tot hun verrassing gingen ze door naar de volgende ronde. En die hebben ze gewonnen. Dit betekent dat er ook financiers zijn om de droom te kunnen verwezenlijken en een businesscoach die ze bij tijd en wijle weer met de beide benen op de grond zet. “Dat is nodig”, zegt ze met gevoel voor understatement. Cheecky Pie heeft al een website en bakkerij Vlinder bakt al ‘sociale’ taarten voor ze. Het geld dat ze daarmee verdienen gaat naar Cheeky Pie.

De ultieme droom

Gastheerschap zit in Elises bloed. Om in haar onderhoud te voorzien werkt ze in het studenten Sportcafé en geeft ze huiswerkbegeleiding bij Studiepunt in Leiden. Een ervaring die goed van pas komt bij haar ondernemersplannen. Haar ultieme droom is om Cheecky Pie uit te bouwen tot de sociaalste taart van Nederland. Maar ook dan, zegt ze, zal ik in de keuken blijven staan. Je zult mij niet snel in een kantoor vinden. Ze heeft nog wel behoefte aan een partner, die vooral de zakelijke kant van de bedrijfsvoering oppakt. Dus ben je enthousiast over het concept, aarzel dan niet om contact op te nemen via Elise@cheekypie.nl.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha