Boecop Blogs nr. 3 WIN op Wielen

23 februari 2017

De Boecop is de voormalige rooms-katholieke kerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming van De Steeg. Een bijzondere naam voor een even bijzondere locatie. Ik had nog nooit van De Boecop gehoord toen we besloten om daar het WIN Werk(t) Festival 2017 te laten plaatsvinden. Een fantastische ingeving van smaakmaker Jan Hof die de Arnhemse regio als zijn sociale werkterrein heeft.  De Boecop is een kerkgebouw met een onwaarschijnlijke geschiedenis.

Ooit boerenhofstede, landhuis, paardenstal, circustent en kerk. Nu Shared Value Center en religieus erfgoed tegelijk. Wie naar het festival komt, krijgt  alles te horen over de bijzondere geschiedenis en bestemming van dit pand.

Walhalla

Eenmaal in het plaatsje De Steeg aangekomen om als medefestival-organisator polshoogte te nemen, ging mijn wielerhart meteen open. Vaak blijk ik langs De Boecop te zijn gereden. Nee, gefietst. Nee, gekoerst. Hier, aan de rand van de Veluwe, ligt het walhalla voor wielrenners. Heuvel op, heuvel af. Met de Posbank als verreweg de meest bekende klim. Het hoogteverschil is hooguit 100 meter. Niet bepaald een Mont Ventoux of Tourmalet, maar wel net genoeg om lekker op stuk te gaan.

Om die reden was snel besloten om aan het WIN Festival een fietstocht over de Veluwe te koppelen. Een naam was snel gevonden: WIN op Wielen. Vijftig kilometer en onderweg pikken we flink wat klimmetjes over de Veluwezoom mee. Pittig, want het nieuwe wielerseizoen is net twee weken oud. WIN op Wielen wordt zo dus twee uurtjes Werken op Wielen, voordat ’s middags het festival losbarst.

Werken?

Voor mij is fietsen ontspannen en werken tegelijk. Natuurlijk, eenmaal in het zadel is m’n hoofd leeg. Dagelijkse besognes, afspraken en to-do-lijstjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ik ben bezig met het uitstippelen van de route, met onverwachte kuilen, putten en andere oneffenheden op het fietspad, met passerend verkeer, en het landschap en de luchten. Hoe zo leeg hoofd? Want ondertussen ploppen toch ook volop nieuwe gedachten, invallen en ideeën op. Als tekstschrijver over havens, transport en logistiek is de rode lijn van veel van mijn columns op de fiets uitgedacht. En dat geldt ook voor het frame van deze column.

Zo, in mijn uppie, in de wind en in de natuur komen soms complete zinnen, zinsconstructies of specifieke woorden bovendrijven. Als ik het maar weet te onthouden tot ik weer thuis ben, schiet dan wel eens door m’n hoofd. Ja, ik lijk dan wel echt aan het werk. Ik heb ooit overwogen om behalve een banaan, bandenplak en een bidon ook pen en papier voor onderweg mee te nemen.  Uiteindelijk niet gedaan: wordt teveel werk.

Inschrijven

Heb je na deze ontboezeming zin om op 21 maart, voorafgaand aan het WIN Werk(t) Festival, lekker mee te fietsen door de Veluwenatuur, laat het me dan weten. Stuur een mailtje naar j.luikenaar@gmail.com. Een racefiets is aan te bevelen. Aan de tocht zijn geen extra kosten verbonden, want die zijn inbegrepen bij je festivalticket.  We verzamelen die ochtend om 11.30 uur.

In de aanloop naar het WIN Werk(t) Festival schrijft Jaap Luikenaar tien blogs #WWF17 

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha