Talentmanagement

10 augustus 2012

Over topsport prestaties

Ik moet afkicken. De Olympische Spelen zijn voorbij. Niet eerder heb ik zoveel uren kunnen genieten van fenomenale prestaties, waaronder die van Mart Smeets. Mart, waarover deze dagen zoveel wordt gesproken. Smaken verschillen.

Dit zijn mijn eerste Spelen zonder vast dienstverband. Dit betekent niet minder hard werken, maar anders werken. Vrijheid om te werken op tijden en een manier die bij mij past. Niet vrijblijvend, maar met een vast omlijnd doel voor ogen, namelijk van WIN een succes te maken. De sportkoepel NOC/NSF sterkt mij in de overtuiging dat het mogelijk is. Een visie (meer topsport in de breedte), concrete doelstelling (meer medailles), goede faciliteiten voor individuele sporters en waarde hechten aan het belang van het team als geheel. Een aanpak die past in de filosofie van WIN.

Teambelang

WIN gaat uit van de kracht van het individu. Het begint met te laten zien waar je goed in bent, zoals Mart Smeets. Maar daarmee ben je er niet. Iedereen heeft een team nodig om te kunnen excelleren. Een team dat je helpt met zaken waar je niet goed in bent, je steunt in lastige tijden en successen met elkaar deelt. Hoe meer diversiteit in het team, hoe beter je als individu tot je recht komt. Hoe nieuwer het team, hoe groter de kans op resultaat. Het heren hockeyteam is daar een mooi voorbeeld van, maar ook het team mensen dat Mart Smeets elke avond aan de TV-tafel verzamelt.

Eigen waarde

Natuurlijk, Mart is arrogant en niet altijd even tactvol. Gelukkig maar, want niets is saaier dan een volmaakt mens. Mart is zichzelf, doet waar hij goed in is en daarmee bereikt hij zijn doel: goede kijkcijfers. Maar dankzij zijn gasten; samen vormen ze een tijdelijk team. Zijn hart voor de sport en belangstelling voor de mens erachter zorgen ervoor dat rond zijn tafel verhalen loskomen. Elke avond zit er een nieuw team dat kennis, vreugde en verdriet deelt. En elke uitzending levert dat -afgemeten aan de kijkcijfers- succes op.

WIN heeft dezelfde ervaring met netwerkteams. Netwerkteams zijn tijdelijke teams met mensen vanuit verschillende achtergronden. Teams waarin mensen die elkaar niet kennen op basis van eigen kracht leren samen werken aan een gemeenschappelijk doel. Ondernemerschap leren ontwikkelen in praktijk. Het levert zelfvertrouwen, energie en een concreet resultaat op. Vanaf september komt daar een mogelijkheid bij. Dan start WIN in de Caballero Fabriek in Den Haag een serie Kennissessies over ondernemerschap in de netwerkeconomie.

Deze blog illustreert een van de 10 principes van werken in netwerken: Stel een doel

Meedoen?

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha