Blog – De zin van het leven

27 december 2019

In 2020 is het zover. Dan wordt duidelijk of we met WIN de doelstelling die we in 2013 formuleerden zullen halen: Iedereen die wil werken aan het werk.
Dat is haalbaar, al zeg ik het zelf. Het is maar net wat je onder werk verstaat.

Het werkelijke probleem

De toekomst laat zich lastig voorspellen, zeker als het om de ontwikkeling van de arbeidsmarkt gaat. Daarom is het erg handig om onderdeel te zijn van de proeftuin voor de toekomst van werk. Ik merk bijvoorbeeld informeel direct wat het effect is van nieuws over de arbeidsmarkt. Dat is in toenemende mate onvrede, omdat de verhalen niet kloppen met de realiteit. De toekomst van werk gaat niet over een contractvorm of over robots en andere systemen die ons werk overnemen. Het werkelijke probleem op de arbeidsmarkt wordt niet benoemd.

Dat kern van het probleem is dat de behoefte aan zinvol werk groot is en tegelijkertijd steeds meer werk een kort cyclisch karakter krijgt. Daar worstelen we massaal mee. Die worsteling is een direct gevolg van de technologie die zich al autonoom en steeds sneller ontwikkelt. Wij hebben ons gedrag daaraan al aardig aangepast. We adopteren massaal nieuwe producten en concepten en laten ze ook even gemakkelijk weer los. Behalve onze baan, daar klampen we ons aan vast. Werk geeft status en inkomen, maar om te kunnen blijven ontwikkelen is er meer nodig. Als persoon, als bedrijf/organisatie én als land. Het verlangen naar betekenisvol werken is in Nederland groot, maar het onvermogen om het te organiseren ook. Dat kan anders.

Niet zo ingewikkeld

In de proeftuin voor de toekomst van werk hebben we bottom-up ontdekt hoe je ervaring kunt opbouwen met betekenisvol, tijdelijk werk. Gewoon als onderdeel van je bestaande werk. Die kennis en ervaring is een collectief bezit dat we graag delen en met elkaar blijven ontwikkelen door het gewoon in praktijk te brengen. Hoe het werkt is beschreven op deze website en te lezen in een boek. Maar we zijn er nog niet.

Daarom heb ik de afgelopen weken mijn oog laten vallen op negen mensen waarvan ik hoop dat ze hun invloed aan willen wenden om de WIN doelstelling van 2020 te realiseren. Simpelweg door ook de definitie van werk uit de proeftuin te omarmen: “Werk is een activiteit die je onderneemt voor anderen en die gewaardeerd wordt in geld of natura.” Het zijn: Rutger Bregman,  Semih Eski, Bernard ter Haar, Mariette Hamer, Marjan Minnesma, Kim Putters, Feike Sijbesma, Merel van Vroonhoven en Ton Wilthagen. Negen van de vele mensen die stappen zetten om de wereld een beetje mooier te maken. Dat is voor mij de zin van het leven.

Genoemde smaakmakers hebben allemaal het boek “Wat een geluk, een lifehack voor je werk”  ontvangen. Dat wens ik iedereen in 2020 toe.

Irmgard Bomers 

 

Kies je programma

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha