Woondromen kent een succesvolle start
“Heel inspirerend wat ik gehoord en gezien heb,” aldus een van de bezoekers van Woondromen in Wateringen. De historie van de Hofboerderij en het werk van architect Jan van Beurden vormen de basis. Afgelopen weekend opende burgemeester Bouke Arends de expositie in de Hofboerderij door zijn woondroom te delen. Iedere bezoeker aan Woondromen kan dit ook doen, door een wens achter te laten of een droomhuis te bouwen met lego. Daarmee biedt de expositie, waar het win-win-win gedachtegoed aan ten grondslag ligt, voor elk wat wils.
Verbanden zien
De aanwezigen werden rondgeleid door de expositie die uit drie delen bestaat: verleden, heden en toekomst van wonen in Wateringen. Zoon Peter van Beurden refereerde aan de nota Rijker met erfgoed waarin wordt gepleit voor monumentenbeheer dat meer is dan enkel behoud. Dit past goed in de visie en het werk van zijn vader dat tot zijn genoegen, 34 jaar na zijn dood, een plekje krijgt in de geschiedenis én de toekomst.
Familielid en beeldend kunstenaar Antoinette van Beurden vertelde in de Burgerzaal hoe zij -en haar twee collega exposanten Wieke Terpstra en Jacqueline Tijssen- met hun werk op heel verschillende wijze hun kijk op wonen verbeelden. Ze hoopt dat een van haar kunstwerken transformeert tot een echt huis met veel licht dat verbonden is door vrijheid. Architect René Hoek ging tenslotte in de Opkamer in op het belang van identiteit en collectiviteit. Hij liet dit zien aan de hand van zijn afstudeerproject over Keenenburg, een verdwenen slot in Schipluiden, de geboorteplaats van Jan van Beurden. Daarmee was de cirkel rond.
Actuele problematiek
In de weekends wordt de bezoeker met aanvullende activiteiten verdieping geboden. In het pinksterweekend liet Eric Luiten liet met veel humor zien hoe de Hofboerderij door de eeuwen heen is getransformeerd van een kasteel tot een cultureel centrum met een monumentenstatus “waar geen spa in de grond mag”.
In het weekend van 18 en 19 juni wordt de brug geslagen van verleden naar het heden en de toekomst. Op zaterdagmiddag is er een dialoog tussen Peter van Beurden en Irmgard Bomers, initiatiefnemer van Woondromen over het werk en de aanpak van Jan van Beurden als inspiratiebron. Zijn vermogen om sociale, maatschappelijke én economische belangen te combineren, maar ook hoe werk & privé daarbij zijn verweven, staan centraal..
Op zondag kan iedereen het effect daarvan met eigen ogen zien tijdens de Architectuurfietstocht die is georganiseerd langs tientallen van zijn in totaal 212 gedocumenteerde werken. Op 8 plekken wordt langs de route, door middel van een informatiebord, een toelichting gegeven. Er kan worden gestart in Wateringen of Schipluiden. Lees het (foto)verslag.
Oplossingen binnen handbereik
De toekomst en de rol van mensen daarin staat centraal in het laatste weekend van juni. Architect, kunstenaar en directeur van Centrum Groepswonen Terry van der Heide de bezoekers op zaterdag 25 juni mee in de kunst van co-creëren. Een kunst die Jan van Beurden in zijn tijd ook beheerste, maar die door de jaren heen in de vergetelheid is geraakt. Hierdoor lijkt het alsof er niks meer kan, maar Terry laat aan de hand van inspirerende voorbeelden zien dat dit beeld niet klopt en hoe je met elkaar woondromen kunt realiseren.
Op zondag 26 juni vertelt Henri Mentink van het Veerhuis in Varik zijn verhaal: “Ik ben niet iemand die actie wil voeren, want als je ergens tegen strijdt wordt het alleen maar erger.” Hij haalde deze maand het wereldnieuws met zijn actie om de aarde op de Werelderfgoedlijst te krijgen. Beide dagen zijn er aansluitend rondleidingen door de expositie.
Alle activiteiten zijn gratis. Reserveren wordt op prijs gesteld via crwateringen.nl/woondromen.
“We hebben genoten van de leuke en mooie opening van de tentoonstelling Woondromen. Het was allemaal prima georganiseerd en we hebben er ook nog van geleerd.”