Wat maakt werk waardevol
.De waarde van werk is meer dan alleen het salaris. Waardevol werk geeft ritme, draagt bij aan gezondheid en helpt om mee te draaien in de samenleving. Maar hoe organiseer je waardevol werk? Deze vraag stond centraal tijdens het congres Waardevolwerk / Werkvolwaarde dat het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid op 3 juni 2021 organiseerde voor beleidsmakers in sociaal werkbedrijven en sociale organisaties, (overheids)professionals en ondernemers.
Presentator Marcel Bamberg sprak vanuit de studio van Beeld en Geluid in talkshowvorm met diverse gasten over de volgende vragen: Wanneer is werk van waarde? Hoe kan inclusieve technologie daarbij helpen? En waarom is praktijkleren en simpel switchen belangrijk voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie?
Interessante praktijkvoorbeelden:
In de Circulaire Hub werkt Pantar in Amsterdam met eigen inzamellogistiek: organisch afval zoals koffiedroes, oud brood en sinaasappelschillen wordt opgehaald en verwerkt tot grondstoffen en energie. Een complex proces dat wordt uitgevoerd in samenwerking met partners uit het bedrijfsleven, sociaal werk en opleidingsinstituten. Door deze uitgebreide samenwerking lukt het ze om mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie aan regulier werk te helpen. De waarde van werk is hier meerledig. Mensen worden aan een baan geholpen in nieuwe werksoorten die bijdragen aan circulair ondernemen en het klimaat.
De ZorgHub Werkse uit Delft richt zijn pijlen op bijstandsgerechtigden die affiniteit hebben met de zorg. Met het huidige personeelsbestand kunnen we niet de zorg blijven leveren die we nu leveren. ‘Geselecteerde kandidaten krijgen een korte, praktijkgerichte opleiding waarmee zij ondersteunde zorgtaken kunnen uitvoeren die door tijdsdruk vaak blijven liggen bij het huidige personeel’, legt projectmanager Jiske Koers uit.
De TechnoHub TINT, een consortium in Apeldoorn, gebruikt technologie om mensen te helpen aan een waardevolle baan en de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen? Leendert Bos, kwartiermaker bij Kennisalliantie Inclusie en Technologie: ‘Inclusieve technologie helpt mensen met een beperking om werk te vinden of ondersteuning te bieden in het uitvoeren van de werkzaamheden. Als jij kunt werken met de nieuwste robot, is dat niet alleen interessant voor jezelf. Het maakt je ook aantrekkelijk voor werkgevers die op zoek zijn naar gekwalificeerd personeel.’