Een toekomstbestendige mini-stad
Ontwerp van een natuurrijke woon/werkomgeving
Creatieve Nederlanders, die out-of-the box kunnen denken en zich niets aantrekken van bestaande systemen. Om te laten zien: zo zou het kunnen. Om het denken op te rekken. Zo’n creatieve woonpionier is Ming Chan. Omdat hij zijn concept Projectwinwin noemt, komen we via het netwerk met elkaar in contact.
Wie is winwin?
De mens achter het idee. Wie is of zijn dat? Via de website word ik niet wijzer en dan is een persoonlijke kennismaking de makkelijkste manier. Ming noemt zichzelf een gepassioneerde probleemoplosser, die zijn technisch inzicht en ervaring gebruikt om baanbrekende oplossingen te bedenken voor de mensheid. Dat zit bij hem heel diep.
Een zelfmoord poging in groep 7 heeft bij hem geleid tot een groot uithoudingsvermogen en een mindset om door te blijven zoeken naar doordachte oplossingen. Hij is ervan overtuigd dat er meestal een uitweg is voor problemen. Na 20 jaar te hebben gewerkt bij grote en kleine bedrijven van overheid tot privaat was er altijd een excuus om nee te zeggen tegen het ambitieuze project. Hij had te weinig expertise, te grootschalig, te weinig tijd en geld. Totdat er een moment kwam dat hij besloot om het radicaal anders te doen. Hij stopte met waar hij mee bezig was en begon met het realiseren van het denkwerk dat hij in 18 jaar had opgebouwd
Achter Projectwinwin zit nu een team van 12 experts op bouw-, juridisch- en financieel gebied.
Alles in één
Projectwinwin is een ecosysteem waar een kleine 7000 mensen kunnen wonen en werken. En dat gaat heel ver. Tot in detail is aan alle facetten gedacht om een super futuristische, maar haalbare mini-stad te realiseren. Lees de website er maar op na of de pitch op VPRO Woonpioniers
In de kern gaat het in het project om het faciliteren van een vooruitstrevende, ontspannen en aangename samenleving. De meeste maatschappelijke uitdagingen in de samenleving krijgen pleisters als oplossingen. In dit project worden deze fundamenteel anders aangepakt en dat zorgt voor een kettingreactie aan mogelijkheden. In de mini-stad worden geen rijtjeshuizen gebouwd en worden alle bouwprocessen zoveel mogelijk geautomatiseerd. Daardoor kunnen de bouwkosten fors omlaag en worden woningen weer ruimer én betaalbaar. Er is ruimte voor heel veel groen.
Huur wordt bepaald op basis van inkomen en een vaste maandelijks bedrag voor een leefpakket, waar echt alles in zit: van kosten voor oppas, ontspanning, scholing tot boodschappen en kantoorruimte.
Heel ambitieus
Ming wil binnen drie jaar drie mini-steden gaan bouwen op landbouwgrond, grenzend aan stedelijke gebieden. Dat betekent 10.000 woningen in 1000 dagen. Daarvoor heeft hij 70 potentiële locaties, verspreid over 26 gemeenten in de randstad, op het oog. De interesse is er. In twee weken hadden meer dan 700 belangstellenden zich aangemeld, van jong tot oud. Nader onderzoek wees uit dat 50% van hen echt koos voor het leefconcept en niet alleen op zoek was naar een woning. Op dit moment vinden gesprekken plaats met potentiële bouwers en investeerders, zoals pensioenverzekeraars. Ming is er optimistisch over: “Alle mensen die kapitaal hebben investeren in vastgoed.”
Maak kennis
Of ik er zelf zou willen wonen/werken? Ik ben er nog niet uit, maar het concept intrigeert me mateloos en ik wil van dichtbij de ontwikkeling volgen. Wat ga je bijvoorbeeld doen met de tijd die je overhoudt als alles voor je wordt geregeld? Tegelijkertijd is 0% werkloosheid een aanlokkelijke gedachte, biedt het experiment mogelijkheden om werk structureel anders te organiseren en komt de driedaagse werkweek in zicht. Kortom, genoeg stof om over na te denken.
Op 21 oktober kun je kennismaken met Ming tijdens een online WIN Werksessie, met als doel om hem te helpen Projectwinwin een stap dichterbij te brengen.
Irmgard Bomers is initiatiefnemer van WIN (werken in netwerken) en blogt regelmatig over ontwikkelingen die de toekomst van werk raken.