De echte waarde van werk
6 oktober 20.00 uur (=testen voor toegang evenement)
Toen de Participatiewet in 2015 met veel bombarie werd aangekondigd, leek het een geweldig idee: zoveel mogelijk mensen mee laten doen op de arbeidsmarkt zou immers goed zijn voor zowel burger, werkgevers als overheid. Nu, zes jaar verder, is de conclusie helder: de Participatiewet is mislukt. Hoe moet het nu verder met de mensen voor wie een werkend bestaan zelfs in een krappe arbeidsmarkt niet altijd vanzelfsprekend is?
De wet die meer mensen met een uitkering aan het werk moest helpen, haalde in de praktijk nauwelijks iets uit, en vergrootte in sommige gevallen zelfs de afstand tot de arbeidsmarkt. Het systeem werd juist nog ingewikkelder en de sociale werkplaatsen mochten geen nieuwe mensen meer aannemen.
De vraag is hoe het nu verder moet, want met het doel van de wet – meer mensen aan het werk krijgen – is niks mis. Vanavond praten wij met experts en beleidsmakers over het belang van arbeidsparticipatie, de parallelle arbeidsmarkt, en de beste manieren om talent te benutten. Wat houdt waardevol werk eigenlijk in? En welke systemische veranderingen zijn nodig om wél tot een inclusieve arbeidsmarkt te komen? Wat willen we een nieuw kabinet meegeven?
Met Ton Wilthagen (hoogleraar Arbeidsrecht) en Rutger Groot Wassink (wethouder Amsterdam)
Dit programma is een samenwerking tussen De Balie, The Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) en Stichting Innovatief Werk (NSvP).
WIN gaat over werken in de context van de nieuwe economie. In de nieuwe economie gaan welvaart en welzijn hand in hand. De nieuwe economie is in ontwikkeling en omvat een breed scala aan onderwerpen en thema’s die van invloed zijn op je werk. Door daar kennis van te nemen bouw je een voorsprong op. Je komt tot nieuwe inzichten en ideeën en je breidt je netwerk uit met waardevolle contacten.
In de nieuwe economie werk je samen. Daarom plaatsen we belangeloos activiteiten, bijeenkomsten en conferenties op de agenda die relevant zijn in dit verband. Je leert dan op een natuurlijke manier de nieuwe economie ontdekken. Dit event is hier een voorbeeld van.