Werken in de platformeconomie

14 september 20.00 uur – Een avond over de toekomst van werk bij Pakhuis De Zwijger

Je huis verhuren via Airbnb, schoonmaken via Helpling of eten bezorgen via Deliveroo, UberEATS of Foodora; steeds meer Nederlanders verdienen geld via zogenaamde digitale platformen. Voor starters, studenten en bijklussers zijn het gewillige baantjes, maar er wordt ook fulltime voor dergelijke platforms gewerkt. Welke arbeidsovereenkomst hebben deze freelancers? Hoe zit het met zaken als het minimumloon, stakingsrecht en verzekeringen? Worden zij wel beschermd tegen uitbuiting en slechte werkomstandigheden?

Platformen zijn de toekomst

We gaan in gesprek met Frederik Söderqvist van de Zweedse Vakbond Unionen. Volgens deze econoom en vakbondsman zijn platformen de toekomst. Daarom is het volgens hem tijd dat vakbonden zich gaan aanpassen aan de digitale revolutie op de arbeidsmarkt.  Hij pleit onder andere voor een digitale richtlijn waarbij rekening wordt gehouden met werkdruk en werkomstandigheden. Dergelijke richtlijnen kunnen worden geïntegreerd in de software of algoritmes waarmee deze bedrijven werken. In Zweden zijn ze volgens hem al aardig op weg, maar hoe zit dat in Nederland?

Programma

  • We beginnen met een introductie van platformexpert Martijn Arets. Hoe staat de Nederlandse platformeconomie ervoor en welke vraagstukken zijn er omtrent deze nieuwe ontwikkeling?
  • Vervolgens deelt Fredrik Söderqvist zijn visie op de digitalisering van de arbeidsmarkt. Wat moet er volgens hem aangepast worden aan de arbeidsvoorwaarden van freelancers in de platformeconomie?
  • Hij wordt opgevolgd door Frisia Donders. Zij is projectmanager bij SMart. Dit is een coöperatie die freelancers ondersteund bij administratieve zaken en zich op deze manier inzet voor sociale, economische, fiscale en juridische bescherming. Wat vindt zij van de visie van Söderqvist en wat moet er volgens haar gebeuren om freelancers in de platformeconomie te beschermen?
  • Daarbij gaan we ook in gesprek met Sacha Conchin. Hij werkte als fietskoerier voor zowel Take Eat Easy als Deliveroo, maar besloot om samen met een aantal andere initiatiefnemers een bezorgplatform op te richten die niet werkt met big data en algoritmes. Hieruit ontstond de coöperatie Molenbike. Hoe was het voor hem om een algoritme als baas te hebben? Waarom besloot hij een ander bezorgplatform op te richten en hoe gaan ze bij Molenbike om met de arbeidsvoorwaarden?
  • Vervolgens laten we twee directeuren van een digitaal platform aan het woord: Floyd Sijmons is mede-oprichter van het platform voor schoonmaakhulp Helpling en Ronald Egas is CEO van het klusplatform Werkspot. Zij gaan in gesprek met arbeidsjurist Johan Zwemmer.
  • Tot slot reageren de oprichter van Alternatief voor Vakbond Mei Li Vos en directeur van FNV Zelfstandigen Josien van Breda. Hoe kijken zij naar de rol van vakbonden en de ontwikkelingen in de platformeconomie?

Deze avond komt tot stand i.s.m. de Universiteit Utrecht als onderdeel van het thema “Instituties voor Open Samenlevingen”.

WIN gaat over werken in de context van de nieuwe economie. De nieuwe economie is in ontwikkeling en omvat een breed scala aan onderwerpen en thema’s die van invloed zijn op je werk. Door daar kennis van te nemen bouw je een voorsprong op. Je komt tot nieuwe inzichten en ideeën en je breidt je netwerk uit met waardevolle contacten. 

In de nieuwe economie werk je samen. Daarom plaatsen we belangeloos activiteiten, bijeenkomsten en conferenties op de agenda die relevant zijn in dit verband. Je leert dan op een natuurlijke manier de nieuwe economie ontdekken. Dit event is hier een voorbeeld van.

Pakhuis de Zwijger

Locatie: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Deel dit bericht!

@werkinnetwerken #zdha