Voor de zekerheid (3) – een interview met Robert Went

18 maart 2017

We kennen elkaar niet, maar al snel ontspint zich een levendig gesprek. Van een interview is eigenlijk geen sprake.  Aanleiding is het recente rapport van de WRR Voor de Zekerheid. “Oh, ken jij mij ook van de podcastde best geïnformeerde econoom van Nederland komt niet op tv’ (De Correspondent). Dat is intussen drie jaar geleden, maar je wilt niet weten hoe vaak ik hierover nog word aangesproken. Ik ben er beroemd mee geworden”. Robert Went lacht erom.

Verslaafd

Twitteraars kunnen Went ook kennen van de niet aflatende stroom tweets die hij de wereld instuurt. Op 19 maart twittert hij op de kop af zeven jaar, om onderwerpen die hij relevant vindt bij een breder publiek onder de aandacht te krijgen. “Alles wat ik deel via Twitter heb ik gelezen” zegt hij. Ongelooflijk! In een week gaan er al snel zo’n 120 tweets de deur uit. Het werkt verslavend, erkent hij. “Ik ben altijd online, ook tijdens vakantie. Ik zorg ervoor dat er altijd wifi is”. Of zijn familie dat leuk vindt? “Mijn Elsa heeft zich erbij neergelegd en ergert zich er niet aan”.  Sinds een kleine drie jaar maakt hij ook voor One World De week van Went in tweets. Het leuke is dat hij ook tweets stuurt met meningen waar hij het zelf niet mee eens is. En sinds het Trump tijdperk twittert hij ook steeds vaker cartoons “om de humor erin te houden”. Recent heeft hij een nieuwe longread geschreven in een serie die hij samen maakt met Hella Hueck over Wat is dat eigenlijk, innovatie? Met de best geïnformeerde econoom van Nederland is dus niets teveel gezegd.

Leren van Twitter

Als ik vraag naar zijn mening over een leven lang leren zucht hij een beetje. Al in 1967 schreef de SER dat levenslang leren nodig is, heeft Martin Visser van De Telegraaf uitgezocht, en de WRR heeft er ook vaak over geschreven. Het belang van leven lang leren is zo ongeveer het enige onderwerp waar de meningen niet over verdeeld zijn, maar desondanks zit er weinig beweging in. Dat komt volgens hem omdat leren nog heel traditioneel wordt benaderd, via opleidingen. Volgens Went moet er veel meer aandacht komen voor praktijkleren. “Ik leer elke dag, o.a. door Twitter” zegt hij. Hij wijst op een recent hoofdredactioneel artikel in The Economist waarin juist ook voor niet hoogopgeleide mensen wordt gepleit voor ‘learn while you earn’, en ‘learning by doing.’ In Singapore krijgt iedereen bijvoorbeeld een individuele budget om te leren.

Volg ook je hart

Opleidingen die pretenderen mensen helemaal klaar te maken voor de toekomst van werk vindt hij zichzelf een beetje overschreeuwen. En alleen rationeel kiezen voor opleidingen raadt hij niet aan. Zo dom om alleen iets te kiezen, omdat het de kans op een baan misschien vergroot. “Volg ook je hart” vindt hij. “Doe vooral dingen waar je goed in bent en energie van krijgt. Niemand kan de toekomst voorspellen. Ontwikkelingen gaan zo snel, daar heeft menigeen geen weet van. Wie van onze leeftijd doet nu nog waarvoor hij/zij is opgeleid?”.

Cijfers zeggen niet alles

Als ik vraag naar zijn mening over de achterhaalde onderzoeken/aannames waar bijvoorbeeld het CPB de banenplannen op doorrekent is hij voorzichtig. “Dat zijn relevante discussies en die heb ik ook wel eens met mensen van het CPB, maar dat moet je met respect doen, het is niet fair om het op de man te spelen. Daar houd ik niet van.” Hij wijst op ontwikkelingen rond het bnp. De Kamercommissie Breed Welvaartsbegrip heeft recentelijk gepleit om het CBS een jaarlijkse Monitor Brede Welvaart te laten ontwikkelen. Daarin worden ook zaken als gezondheid, onderwijs, milieu e.d. meegenomen. Ook de OESO en het IMF werken hier aan. Dat is een goede ontwikkeling. “Het leuke van mijn werk bij de WRR is de samenwerking met niet-economen, zoals in Voor de Zekerheid met socioloog Monique Kremer. Elke discipline heeft zijn eigen kijk op de werkelijkheid, het is boeiend en nuttig die te combineren. In die context vindt hij het werk van ‘mijn’ favoriet Paul Mason (Postcapitalism) te breed. “Hij claimt te veel.”

Als ik vertel waar we met WIN mee bezig zijn, dan vat hij het al snel samen met ‘een proeftuin voor de hybride arbeidsmarkt’, een term die in het boek Voor de Zekerheid wordt geïntroduceerd. Wie weet biedt dat voor de toekomst mogelijkheden voor de proeftuin.

Robert Went is econoom. Hij promoveerde in 2001 op een proefschrift over globalisering en werk bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Op @went1955 twittert Robert over economie en globalisering. 

Irmgard Bomers is initiatiefnemer van WIN (werken in netwerken) en schrijft regelmatig over haar werk. Lees ook de blogs Voor de Zekerheid (1) , Voor de Zekerheid (2) en Opmars van de platformeconomie.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha