Platformwerken raakt iedereen

19 november 2017

Platform werken is niet alleen van toepassing voor specifieke doelgroepen of sectoren, maar raakt in de nabije toekomst bijna iedereen. Steeds meer bestaande organisaties, bedrijven, verenigingen en communities transformeren naar platforms.

Visie op de platformeconomie

De platformeconomie omvat economische activiteiten van aanbieders en gebruikers die worden gefaciliteerd door een digitaal platform. Voorbeelden zijn Uber, Airbnb, Deliveroo en Part-up. De traditionele rol van werkgever en werknemer komt hiermee in een heel ander daglicht te staan. Dat heeft voor- en nadelen. Een commissie onderzoekt de rol van de overheid en regelgeving in de nabije toekomst.

Gewoon rustig doen waar je goed in bent, of knallen in zelforganiserende teams? De platformeconomie biedt kansen om de werkomgeving te creëren die bij jou past. Niet iedereen ziet deze kansen. Veel mensen zien bedreigingen in de platforms waarop werkers en klussen flexibel aan elkaar worden verbonden. Part-up is een van de organisaties die is uitgenodigd door de Tweede Kamer om hun visie op de platformeconomie te delen.  Ter input hiervoor schreef Laurens Waling een visie-paper, met de belangrijkste kansen en uitdagingen voor de komende tijd. Irmgard Bomers voorzag hem van input. Benieuwd hoe Part-up en WIN de toekomst van werk zien? Download dan het visie-paper van Part-up of luister naar Laurens op NPO1 (vanaf 17.35u).

Nieuwe kansen

  • Platform werken vergroot ondernemerschap en zelfredzaamheid. Het helpt groepen die nu werkeloos aan de kant staan omdat zij niet in een functieprofiel passen aan het werk.
  • Platform werken biedt groepen die nu vastzitten in hun baan, de mogelijkheid om hieruit te breken en met hun talent aan de slag te gaan.
  • Platform werken biedt enorme kansen voor mensen met een arbeidsbeperking.
  • Platform werken stelt mensen in staat op hoge leeftijd te blijven participeren.
  • Platform werken biedt de flexibiliteit om werken te combineren met leren, een gezin, mantelzorg, vrijwilligerswerk, etc.
  • Platform werken vergroot de productiviteit van individuen en organisaties. Het kan een boost voor onze economie en internationale concurrentiepositie betekenen.
  • Platform werken stelt de overheid in de staat zichzelf flexibel en slagvaardig te organiseren, o.a. in (zorg, onderwijs, veiligheid).
  • De opkomst van platform organiseren is een mooie kans voor een maatschappelijke discussie over zinvol werk.

Platform werken is een gegeven, maar het vraagt een andere inrichting van het sociale zekerheidsstelsel, met basis zekerheden voor iedereen ongeacht de contractvorm. De Werkvereniging maakt zich sterk hiervoor.

 

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha