Jia-Qi wil een digital nomad zijn

5 oktober 2018

Hij droomt ervan om financieel onafhankelijk te worden van zijn familie. Dan gaat hij reizen, de wereld verkennen en onderweg geld verdienen, zoals Esther Jacobs, de digital nomad[i] queen. Zijn grote voorbeeld op dit moment. Nu runt hij nog samen met zijn moeder een Chinees Restaurant in Sassenheim.

Op 23 november kun je kennismaken met Jia-Qi. Hij faciliteert dan een Durf te vragen workshop bij de Knowmads Business School in Amsterdam.

Werken en leren

Twee jaar geleden overleed plotseling zijn vader aan een hartstilstand. Als oudste en enige zoon nam hij zijn verantwoordelijkheid, terwijl hij toen al bezig was zijn eigen weg te bepalen. Hij stopte als deelnemer aan het WIN Challengeteam. Nu heeft hij ruimte gecreëerd om een leer/werktraject bij Nomads te volgen. Daar moet voor hem het grote antwoord uit komen: waar wil hij in de toekomst zijn geld mee verdienen.

Chinese cultuur

Chinezen zijn geen wereldverbeteraars, zegt Jia-Qi (spreek uit als Tja Chi) Liu. Ze zijn ondernemend, enorme doorzetters en gericht op de korte termijn geld verdienen. De onderlinge saamhorigheid is groot. Er worden geen vragen gesteld. Als jongere is het heel gewoon om, naast je eigen baan, het hele weekend in het restaurant van je familie te werken. Onbetaald. De eigenaren staan ook niet op de loonlijst. Het verklaart waarom het Chinese eten zo goedkoop is.
Geen wonder dat Jia-Qi’s generatie geen zin meer heeft om de zaak van hun ouders over te nemen.  Een deel gaat snackbars runnen, omdat je daarvoor geen kok in dienst hoeft te nemen. Chinese koks zijn schaars, vooral sinds het UWV heeft verboden om Chinese horecamedewerkers hier aan werk te helpen. Opleidingen in Nederland zijn er niet; het animo ontbreekt. Daarmee verdwijnt langzamerhand een fenomeen uit de horecasector. Wat overblijft is een petitie om babi pangang op de lijst van Nederlands erfgoed te krijgen. Een gerecht waar ze in China nog nooit van hebben gehoord.

Op zoek naar waardering

Jia-Qi heeft geen ambitie om in de horeca zijn geld te verdienen. Hij heeft een financieel administratieve achtergrond, maar een brede interesse. De technologische mogelijkheden interesseren hem mateloos. Op dit moment volgt hij de Knowmads Alternative Business School, een dure opleiding waarvoor hij zelf heeft gespaard en waar ook zijn moeder aan bijdraagt. De afgelopen twee jaar heeft hij hard gewerkt om eerst zijn oude studieschuld af te betalen.

Hij voelt zich thuis in het netwerk van digital nomads, al is hij daar een uitzondering. “Ik ben altijd de jongste, de enige met een Chinese achtergrond en vaak ook de enige man.” Hij houdt van de spontaniteit, directheid, hands-on mentaliteit en het internationale karakter van de beweging. Het eerste wat hij op de Business School heeft geleerd is durf te vragen, een eigenschap die hij van huis uit niet heeft meegekregen. Inmiddels is hij gecertificeerd facilitator en is hij van plan om ook sessies te organiseren. Wat hem minder aanspreekt is de opdracht om als nomad-groep eerst je eigen ruimte te bouwen en van daaruit te gaan werken. Die fase had hij graag overgeslagen. Hij wil liever aan de slag met zijn carrière. De druk die hij voelt om geld te verdienen is groot. Dat levert hem waardering op in zijn familie en maakt de weg naar onafhankelijkheid voor hem vrij. Niet het diploma van de Business School. In april 2019 is zijn opleiding af. Heel spannend waar de toekomst hem dan brengt. Heb je concrete suggesties of ideeën, mail dan naar jiaqi_knowmads.nl.

[i] Digital nomads zijn ondernemers, freelancers of remote workers die voor hun werk geen vaste werkplek nodig hebben – vaak omdat ze hun werk online kunnen doen, vandaar ‘digital’ – en daardoor locatie ongebonden leven. Dat niet afhankelijk zijn van een locatie, zoals een kantoor, biedt de mogelijkheid om te reizen, terwijl ondertussen het werk gedaan en dus al reizend het geld verdiend wordt. Digital nomads kiezen ervoor geen vaste thuisbasis te onderhouden, zodat ze de wereld over kunnen reizen en leven daarmee een nomaden bestaan. Digital nomads dus!

Irmgard Bomers (initiatiefnemer van WIN (werken in netwerken)) interviewt regelmatig mensen over hun werk in de nieuwe economie.

Deel dit bericht!

@werkinnetwerken #zdha