College De jacht in dierenrijk, prehistorie, klassieke oudheid, opvoeding en organisaties

De jacht is tegenwoordig vooral een metafoor: we jagen op succes, geluk, seksuele partners of het grote geld. Waar komt die krachtige metafoor vandaan? Wat is de rol van de jacht in het dierenrijk en in prehistorische samenlevingen? Hoe hangt de jacht samen met overleven, samenwerking, competitie, hiërarchie, prestige, de rolverdeling tussen de seksen? Wat leert de jacht ons over onszelf: de mens?

Prof.dr. Ineke Sluiter, Akademiehoogleraar, Universiteit Leiden, Faculteit Geesteswetenschappen, Griekse taal- en letterkunde

Heel verschillende disciplines zijn het: biologie, archeologie en prehistorie, klassieke talen, pedagogiek en organisatiekunde. Maar met de jacht als prisma kunnen wij samen kernaspecten van de menselijke natuur en cultuur verkennen.

De jacht speelt nog steeds een rol in ons leven, letterlijk, maar vooral ook metaforisch: we jagen op succes, geluk, seksuele partners, het grote geld, we doen mee aan talentenjachten en verkopen de huid voor de beer geschoten is.

Waar komt die krachtige metafoor vandaan? Wat is de rol van de jacht in het dierenrijk en in prehistorische samenlevingen? Hoe hangt de jacht samen met overleven, samenwerking, competitie, hiërarchie, prestige, de rolverdeling tussen de seksen? En hoe werkt het concept van de jacht door in het heden? Dit eerste college biedt als het ware de ‘trailer’ voor de film.

Aanmelden is niet nodig. Iedereen is welkom.

WIN gaat over werken in de context van de nieuwe economie. De nieuwe economie is in ontwikkeling en omvat een breed scala aan onderwerpen en thema’s die van invloed zijn op je werk. Door daar kennis van te nemen bouw je een voorsprong op. Je komt tot nieuwe inzichten en ideeën en je breidt je netwerk uit met waardevolle contacten. 

In de nieuwe economie werk je samen. Daarom plaatsen we belangeloos activiteiten, bijeenkomsten en conferenties op de agenda die relevant zijn in dit verband. Je leert dan op een natuurlijke manier de nieuwe economie ontdekken. Dit event is hier een voorbeeld van.

Lipsiusgebouw

Locatie: 

Lipsiusgebouw
Cleveringaplaats 1
Leiden

Deel dit bericht!

@werkinnetwerken #zdha