Boecop Blogs #8 Op weg naar het volgende festival

2 april 2017

Tien blogs schrijven in de aanloop naar het afgelopen WIN Werk(t)Festival in De Boecop. Dat was, twee maanden geleden, het aanvankelijke idee voor deze serie. Het werden er uiteindelijk zeven. Doel niet gehaald, was ik geneigd te denken. Totdat een nieuw idee zich aandiende: blijf vooral blogs schrijven. Volgend jaar op 21 maart 2018 vieren we wederom het WIN-festival. Voor de vijfde keer. En ook dan fungeert die bijzondere Boecop-kerk als ‘proeftuin voor de toekomst van jouw werk’.

Want een workshop in de kerkbanken of een PowerPointpresentatie vanaf het altaar mag je toch best bijzonder noemen. Het begon al met de WIN-fietstocht over de Veluwe voorafgaand aan het festival, toen we ons gingen verkleden in de parochiekamer. Daar keken oude kerkvaders vanaf hun donkere portrettengalerij streng op ons neer toen we de koersbroek aantrokken. Maar ook later, bijvoorbeeld tijdens de discussie met Jan Langedijk van de Social Trade Organisation (STRO) over nieuw, circulair en lokaal geld, kruisten kerk en samenleving elkaar. Ik ben niet Bijbelvast maar toen Jans’ circulaire bankbiljetten van hand tot hand gingen, dacht ik niet aan het versterken van de lokale economie. Nee, het deed mij denken aan de dertig zilverlingen die Judas – vol berouw over het verraad dat hij had gepleegd – op de tempelvloer neersmeet, waarna hij een eind aan zijn leven maakte. Tsja, het is bijna Goede Vrijdag. Gezongen werd er in de kerk trouwens ook: geen orgelmuziek. Het was de gitaar van André Bruijn die het gouden stemmetje van Ria Roelands (‘Don’t it make my brown eyes blue’) begeleidde.

Best practices waren er in de Boecop-proeftuin volop. En voor wie er tijdens dit vierde WIN-festival niet bij kon zijn: lees de voorgaande Boecop Blogs 1 t/m 7 nog maar eens terug. Daarin komen de festivalthema’s uitgebreid aan bod.  Enkele highlights:

Bartele Bouma vertelde over de nieuwe bestemming van De Boecop als bewonerscentrum en ontmoetingsplaats voor dorpsbewoners uit De Steeg. En tegelijk een veilige en waardevrije omgeving waar talenten kunnen bloeien en waar bewoners op nieuwe ideeën kunnen broeden. Een voorbeeld van organiseren van onderop.

–  Sonja Bollen van Totem liet workshopbezoekers in de praktijk ervaren hoe het is om volgens de Consent-methode gelijkwaardig samen te werkenwerken en te discussiëren om tot een eindbeslissing te komen waarmee iedereen kan leven en er geen overwegende bezwaren zijn. Dan is er consent, niet te verwarren met consensus. Ideaal voor wie zelforganisatie wil toepassen.

–  Paul Bessems van de Weconomics Foundation hield en vurig betoog over de blockchain: een nieuwe technologie om efficiënt en betrouwbaar te kunnen organiseren. Voor het grote publiek nog onbekend, want lastig uit te leggen. Insiders daarentegen vergelijken de impact met de komst van internet. Een ander weetje: het maakt een zes-urige werkdag mogelijk

Pauline Schakenbos en een aantal jongeren vertelden over hun ervaringen met de Challenge Natuurlijk Werken. Jongeren ervaren daarin hoe zij hun talenten op een natuurlijke en informele manier kunnen ontwikkelen. Doel: meer kans op werk.

Aan het eind van de middag volgde onder aanvoering van Elisabeth Werter een brede ‘arbeidsmarktdialoog’ waarin diverse smaakmakers ideeën naar voren brachten. Daaronder de proeftuin Original Dutch Design Community. Een WIN-initiatief samen met enkele ‘grote spelers’ voor een platform om inkomsten en werk voor jonge creatievelingen te stimuleren.

Ondertussen was op de achtergrond al het geluid van rammelend glaswerk en porselein te horen.  Afkomstig van Kumar Poot die met zijn mensen van de leer- & werkcatering Enjoy & Learn uit Arnhem al volop aan de slag was met het voorbereiden van het slotdiner. De culinaire kwaliteit was prima en alles was tiptop verzorgd. Er was zoveel te bepraten met elkaar dat er nauwelijks tijd was voor het ‘Boekenbal’. Toch gingen diverse boeken van hand tot hand. Zelf ruilde ik mijn ‘Grote Lobby Handboek’ in voor het boek ‘Spring’ van Reina Janssen.  Een goeie deal. Ik ben er de volgende ochtend meteen in begonnen en knabbelde al bladerend aan een meegepikt ‘Hommeltje’: een smakelijke en duurzame delicatesse van fairtrade-bakker Tom van Otterloo, overbuurman van De Boecop in De Steeg.

Volgend jaar tijdens het Vijfde WIN Werk (t) Festival op 21 maart 2018 neem ik zeker een heel doosje mee.

Een foto impressie van het festival en een videoregistratie gemaakt door Eva de Vries.

Jaap Luikenaar, gangmaker van de WIN Werkkring Eindhoven schreef deze en andere Boecop Blogs.

 

 

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha