Blog Schathemeltjerijk

20 januari 2018

Over geld als maatstaf voor succes

Er komt nog eens een gebrek aan domme mensen. Het is een van de gevleugelde uitspraken van mijn moeder. Ik ben er niet zo bang voor. Recentelijk sprak ik twee echtparen die vertelden over het afbouwen van hun werk. Hartstikke leuke, intelligente zestigers met goede banen. Afgemeten aan hun huizen en levensstijl zijn ze in mijn ogen schathemeltjerijk. Het gesprek draaide om geld. Ik verwonderde mij, niet voor de eerste keer, over het gebrek aan toekomstperspectief.

Wat een armoe

Met een beetje geluk heb je als zestiger nog een derde van je leven te gaan. Hoe wil je daar betekenis aangeven? Met die vraag houden we ons door de bank genomen niet bezig. Het gaat alleen maar over langer moeten werken of ‘een zak met geld meekrijgen’.

Werk is nog steeds onlosmakelijk verbonden aan geld verdienen. Dat je talent en tijd ook op andere manieren in kunt zetten komt (nog) niet op. Geen tijd, is meestal het excuus van mensen die geen geldproblemen kennen. Ik ben er al een tijdje mee opgehouden om te wijzen op alternatieven, omdat de discussie altijd uitdraait op geld. Als geld de maatstaf is voor succes dan ben ik dom. Ik verdien namelijk heel weinig.

Ik heb het echt wel geprobeerd, maar het is (nog) niet gelukt. Dat is een keuze. Ik heb geen zin in investeringsavonturen met business angels, engelen die per saldo allemaal hun geld terug willen met een flinke rente. Genoeg van bedrijven zoals MKB Clickservice, die met een gelikt marketingverhaal domme mensen, zoals ik, er inluizen. Geen zin om mijn tijd te besteden aan het schrijven van subsidie aanvragen. Kortom, ik wil niet meer werken voor partijen die geld zat hebben en ik red het prima zonder.

Schathemeltjerijk

Eerlijk is eerlijk. Dit jaar word ik zestig en ook ik heb een liquiditeitsprognose gemaakt. De directe aanleiding was het feit dat mijn man boventallig werd. Een flinke streep door de rekening. Sinds mijn besluit om zeven jaar geleden mijn baan op te zeggen is hij kostwinner. De boventalligheid leverde het verrassende inzicht op dat mijn financiële toekomst er rooskleurig uitziet.

Mijn man heeft ondertussen nieuw werk (betaald en onbetaald). Ik ga door met mijn bestuurswerk, vrijwilligerswerk, de werkzaamheden voor WIN (allemaal onbetaald) en het schrijven van mijlpalenboekjes (betaald). Het levert mij een basisinkomen op en vooral enorm veel energie en waardering op. Het fenomeen geld (en wat het met je doet) blijft me wel intrigeren. Daarom doe ik mee aan Je geld of je leven en is ‘meer geld’ een van de workshops tijdens het WIN Werk(t) Festival. Maar eerst gaan we lekker naar San Francisco. Ik hoop met mooie verhalen terug te komen. Het werk gaat ondertussen gewoon door, ook in Californië. Ik voel me schathemeltjerijk.

Irmgard Bomers is initiatiefnemer van WIN en blogt regelmatig over zaken die haar werk raken.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha