Blog Big brothers are watching me

18 februari 2018

‘”Technology becomes an invisible part of our lives’’, zegt Koen van Mensvoort van Next Nature Network. Daar twijfel ik niet aan. De impact daarvan intrigeert mij al jaren. Vandaar dat ik de mogelijkheid om Google te bezoeken tijdens onze vakantie in Californië niet laat liggen. Google bewonder ik, omdat zij aan de basis staan van het digitale tijdperk. Knap hoe twee studenten in twintig jaar een wereldbedrijf als Alphabet ontwikkelen. 

Ik ben niet naïef en zelfs sceptisch over de rol van de grote techbedrijven. Daarover blogde ik al vaker. Hoe pak je zo’n bezoek aan? Zonder direct zakelijk belang kom je alleen binnen op uitnodiging van een medewerker. Met een mailtje aan een vriendin die in de buurt woont, is dat snel geregeld. Het vergt nog wel wat hoofdbrekens om een doel van ons bezoek te formuleren. Ik kies het HR perspectief: hoe blijf je innovatief als werkgever én werknemer. Ik googel wat en kom o.a klachten tegen van kritische (ex) medewerkers. Op zoek naar de exacte betekenis van een tekst krijg ik de melding “Google translate reageert niet’”. Vreemd.

Don’t worry

Het bezoek is gepland aan het eind van onze vakantie. Details ontbreken nog, maar het bericht “don’t worry, I’m working on it” stelt me gerust. We komen al bijna veertig jaar in de VS en alles loopt altijd op rolletjes. De servicegerichtheid is fenomenaal. Los van Google is het ook interessant om de actuele stand van zaken in het land te ervaren. We vallen met onze neus in de boter. Met een tsunamiwaarschuwing in de eerste nacht, de eerste #SOTU van Trump en de Superbowl is er gespreksstof in overvloed. Het verschil tussen de haves and have nots is nog nooit zo groot geweest. Afschuwelijk. 

In de loop van de eerste week krijgen we het bericht dat ‘onze’ Google dame helaas onverwacht naar New York moet, maar “don’t worry, they are working on an alternative”. Het alternatief komt er niet. Het bezoek aan Google gaat niet door. We zitten niet bij de pakken neer. Het feit dat we Google wilden bezoeken heeft al veel interessante inside information van Amerikanen opgeleverd. De impact op het leven in de San Francisco Bay Area is gigantisch en iedereen heeft daar verhalen en een mening over.

Flexibel zijn

Ter plekke besluiten we dat we er een Big Five Tour gaan maken. Het resulteert in een bezoek aan de Google Gadgetstore, het nieuwste distributiecentrum van Amazon, het hoofdkantoor van Airbnb, we fietsen rond de Facebook campus en zien virtueel wat werken in Apple Park betekent. Het levert enorm veel stof tot nadenken op. Of het niet doorgaan van het bezoek aan Google toeval is? Ik geloof van niet. Feit is dat het resulteert in veel meer interessante informatie. Met eigen ogen zaken aanschouwen en in gesprek gaan met willekeurige mensen is zeer waardevol. Het geeft een extra perspectief aan alles wat je hoort en leest. Dat de big brothers mij in de gaten houden is geen verrassing.

Wat is de impact?

Dat kan ik niet overzien, maar het zou mij niet verbazen als over tien jaar:
*Google een global commons is;
* Facebook van het toneel is verdwenen;
*Amazon de beursranglijst aanvoert;
*Apple een bescheiden rol speelt;
*Airbnb de publiekslieveling is.

Onder de titel “Watching big brothers’ ga ik hierover graag in gesprek. Bijvoorbeeld 13 maart tijdens Tech Tuesday in Utrecht. 

Aanbevolen recente artikelen:
An Apple a day – Medium (23 januari)
* Almachtige Allesbedrijven – De Groene Amsterdammer (1 februari)
* Early Facebook and Google employees form coalition to fight what they built – The New York Times (4 februari)
Eight reasons Facebook has peaked – BBC (16 februari) 

Het reuze interessante artikel ‘Keep Calm and ask questions – the real truth about Amazon’ (2 febr) kun je helaas niet meer lezen. “The author deleted this Medium Story”. Extra reden om in gesprek te blijven! Daarvoor is ook gelegenheid op het WIN Werk(t) Festival op 21 maart.

Irmgard Bomers is initiatiefnemer van WIN en blogt regelmatig over onderwerpen die haar werk raken.

Volg ons!

@werkinnetwerken #zdha